Uspostava sustava katastra infrastrukture

Projektni tim članice IN2 grupe, tvrtke IGEA, je u kolovozu uspješno završio projekt „Usluge razvoja aplikativnog rješenja i implementacije informacijskog sustava katastra infrastrukture (HR-KI) i jedinstvene informacijske točke (JIT)” za Državnu geodetsku upravu.

Sustav katastra infrastrukture (SKI) i jedinstvena informacijska točku (JIT) za područje Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije pušten je u produkcijski rad. U katastru infrastrukture evidentiraju se vodovi (i drugi objekti) elektroenergetske, elektroničke komunikacijske, toplovodne, plinovodne, naftovodne, vodovodne i odvodne infrastrukture, što je približno 330.000 km vodova. Trenutno su u bazi sustava podaci za navedene županije, no baza će se kontinuirano puniti dok sva infrastruktura u Hrvatskoj ne bude dio sustava.
 

Prije pokretanja ovog projekta nacionalne važnosti, jedinice lokalne samouprave bile su nadležne za osnivanje i vođenje katastra infrastrukture, a svega šest od 576 ih je ustrojilo katastar infrastrukture. Uspostava jedinstvenog SKI-a za područje cijele Hrvatske te osiguravanje dostupnosti podataka o postojećoj infrastrukturi i tekućim ili planiranim građevinskim radovima kroz JIT osiguravaju sljedeće važne koristi:

  • povećanje korištenja postojeće infrastrukture
  • smanjenje troškova i otklanjanje zapreke prilikom izvođenja novih građevinskih radova
  • smanjenje troškova uzorkovanih izravnim i neizravnim štetama prilikom izvođenja radova te
  • dijeljenje podataka o infrastrukturi digitalnim putem svim korisnicima koji u svojim poslovnim procesima trebaju podatke o infrastrukturi.
IGEA je na ovom projektu radila nešto manje od dvije godine, u suradnji s timom iz Ericssona Nikola Tesla. Projekt je objedinio stručna znanja iz domene GIS-a, baza podataka i web aplikacija, geodezije, procesa u katastru i načina vođenja katastra infrastrukture. Također, radila se integracija sa čak 10 vanjskih sustava.
 

Sustav se sastoji od javnog i privatnog dijela. Javni dio (Jedinstvena informacijska točka) namijenjen je pristupu registriranih i neregistriranih korisnika, dok je privatni dio sustava katastra infrastrukture namijenjen prvenstveno zaposlenicima DGU koji unutar sustava rade prema kreiranim poslovnim procesima katastra infrastrukture.


Istražite Jedinstvenu informacijsku točku

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu politiku privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.