IGEA realizirala Sustav upravljanja plovnim putovima u Republici Hrvatskoj (WAMS)

U sklopu projekta FAIRway Danube, koji se sufinancira u okviru prvog poziva Connecting Europe Facility 2014.-2021. u području prometa, hrvatski partner Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ugovorio je s članicom IN2 grupe, tvrtkom IGEA, izradu Sustava upravljanja plovnim putovima u Republici Hrvatskoj (WAMS) početkom 2020. godine. Rok isporuke bio je 6 mjeseci te je od ljeta sustav uspješno u upotrebi.

Cilj projekta bio je razviti interaktivnu web aplikaciju koja će pružiti potporu nacionalnoj upravi plovnih putova u njihovim dužnostima. Uz pohranu, prikaz, održavanje i uređivanje bitnih podataka na jednom mjestu, omogućena je dostava podataka transnacionalnom sustavu praćenja plovnih putova (WAMOS).
 

WAMOS je inicijativa FAIRway Danube projekta koji se usklađeno provodio u šest zemalja: Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. FAIRway Danube projekt bavi se infrastrukturnim uskim grlima duž plovnih putova Rajnsko-Dunavskog koridora, kao i poboljšanjem informacija o plićacima te trenutnom stanju i predviđenom vodostaju. Time se podržava planiranje prometa na plovnom putu, kao i njegovo održavanje i premještanje te projektiranje potrebnih mjera ukoliko se pokaže potrebnim.

Implementacija i primjena geografskih informacijskih sustava (GIS) predstavljaju dominantno područje Igeinog rada i ekspertize

Složeni GIS sustavi i izgradnja programskih rješenja prema zahtjevima korisnika predmet su brojnih Igeinih projekata u 30 godina djelovanja. I u sklopu ovog projekta IGEA je realizirala cijeli sustav; od adekvatnog hardvera do same web aplikacije koja je bazirana na platformi otvorenog koda koja se kontinuirano razvija i unaprjeđuje, ali i prilagođava potrebama korisnika. Obogaćena je funkcionalnostima potrebnim za uspješno praćenje potrebnih poslovnih procesa Sektora vodnih putova Uprave za unutarnju plovidbu u Vukovaru s kojom smo imali veoma ugodnu i produktivnu suradnju.
Drago nam je da smo u sklopu ovog projekta omogućili da Hrvatska svojim WAMS sustavom da adekvatan doprinos međunarodnom projektu. Implementirali smo pregledno i praktično praćenje, uređivanje i analiziranje svih bitnih podataka poput plovnih puteva, poprečnih profila, kritičnih sektora odnosno uskih grla, a cjelokupni sustav kreiran je na način da može biti proširen i dopunjen u skladu s potrebama i područjem djelovanja korisnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn