IGEA realizirala Sustav upravljanja plovnim putovima u Republici Hrvatskoj (WAMS)

U sklopu projekta FAIRway Danube, koji se sufinancira u okviru prvog poziva Connecting Europe Facility 2014.-2021. u području prometa, hrvatski partner Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ugovorio je s članicom IN2 grupe, tvrtkom IGEA, izradu Sustava upravljanja plovnim putovima u Republici Hrvatskoj (WAMS) početkom 2020. godine. Rok isporuke bio je 6 mjeseci te je od ljeta sustav uspješno u upotrebi.

Cilj projekta bio je razviti interaktivnu web aplikaciju koja će pružiti potporu nacionalnoj upravi plovnih putova u njihovim dužnostima. Uz pohranu, prikaz, održavanje i uređivanje bitnih podataka na jednom mjestu, omogućena je dostava podataka transnacionalnom sustavu praćenja plovnih putova (WAMOS).
 

WAMOS je inicijativa FAIRway Danube projekta koji se usklađeno provodio u šest zemalja: Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. FAIRway Danube projekt bavi se infrastrukturnim uskim grlima duž plovnih putova Rajnsko-Dunavskog koridora, kao i poboljšanjem informacija o plićacima te trenutnom stanju i predviđenom vodostaju. Time se podržava planiranje prometa na plovnom putu, kao i njegovo održavanje i premještanje te projektiranje potrebnih mjera ukoliko se pokaže potrebnim.

Implementacija i primjena geografskih informacijskih sustava (GIS) predstavljaju dominantno područje Igeinog rada i ekspertize

Složeni GIS sustavi i izgradnja programskih rješenja prema zahtjevima korisnika predmet su brojnih Igeinih projekata u 30 godina djelovanja. I u sklopu ovog projekta IGEA je realizirala cijeli sustav; od adekvatnog hardvera do same web aplikacije koja je bazirana na platformi otvorenog koda koja se kontinuirano razvija i unaprjeđuje, ali i prilagođava potrebama korisnika. Obogaćena je funkcionalnostima potrebnim za uspješno praćenje potrebnih poslovnih procesa Sektora vodnih putova Uprave za unutarnju plovidbu u Vukovaru s kojom smo imali veoma ugodnu i produktivnu suradnju.
Drago nam je da smo u sklopu ovog projekta omogućili da Hrvatska svojim WAMS sustavom da adekvatan doprinos međunarodnom projektu. Implementirali smo pregledno i praktično praćenje, uređivanje i analiziranje svih bitnih podataka poput plovnih puteva, poprečnih profila, kritičnih sektora odnosno uskih grla, a cjelokupni sustav kreiran je na način da može biti proširen i dopunjen u skladu s potrebama i područjem djelovanja korisnika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu politiku privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.