Portal GeoHrvatska: Sada svatko može lako pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke

U sklopu Dana infrastruktura prostornih podataka svečano je predstavljen portal GeoHrvatska na kojem je u suradnji s Državnom geodetskom upravom radio stručni GIS tim tvrtke IGEA, članice IN2 grupe.

Kao nacionalna kontaktna točka za INSPIRE u RH, Državna geodetska uprava je odgovorna za vođenje, uspostavu i provedbu Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP). Uspostava i razvoj NIPP-a u proteklom razdoblju primarno je bila usmjerena na proizvođače prostornih podataka, odnosno subjekte NIPP-a te ostale profesionalne korisnike ove vrste podataka. Tu je Državna geodetska uprava prepoznala dodatnu potrebu za educiranjem i upoznavanjem građana, krajnjih korisnika prostornih podataka, s NIPP-om. Kako bi to učinili, razvijen je portal GeoHrvatska. Novorazvijeni portal omogućuje da svi građani jednostavno i intuitivno pronađu, razumiju i koriste prostorne podatke, čime je vizija NIPP-a i praktično realizirana.

Portal GeoHrvatska omogućava korisniku da uz pomoć svoje lokacije upozna i istraži prostor koji ga okružuje te ga samim time kvalitetnije iskoristi. Uz pomoć aplikacije te sukladno odabranim temama – Kvaliteta okoline, Zemljište, Priroda oko mene, Slobodno vrijeme, Područja pod zaštitom, Onečišćenja u blizini te trenutnoj lokaciji – svatko može vidjeti npr. kvalitetu zraka, razinu izmjerene buke, raspored odašiljača mobilnih operatera i ostale izuzetno vrijedne prostorne podatke koji su ujedno i službeni podaci subjekata NIPP-a.

IGEA dugi niz godina s DGU surađuje na različitim projektima i unapređenju korištenja prostornih podataka. U Geoportal NIPP-a također je utkano iskustvo Igeinih GIS-ovaca, a GeoHrvatska je nastala iz njega kao još jedan korak u unaprjeđenju korištenja prostornih podataka. Krajnji cilj je što više subjekata i njihovih zanimljivih podataka uklopiti u portal GeoHrvatska i omogućiti mu da raste, postane još zanimljiviji, kvalitetniji i korisniji za velik broj različitih korisnika, odnosno uključiti sve prostorne podatke Republike Hrvatske i učiniti ih dostupne građanima.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu politiku privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.