Odlična predavanja i nastup našeg tima iz IN2 grupe na JavaCRO i HrOUG konferencijama

Odlična predavanja i nastup IGEA predstavnika na JavaCRO konferenciji

Od 15. do 17. listopada u Rovinju, održava se JavaCRO konferencija kao već tradicionalni susret Java zajednice u Hrvatskoj. Konferencija je poznata po izvrsnim temama, odličnim predavačima, ali i kvalitetnom druženju i razmjeni znanja, iskustava i najboljih praksi.

Ove godine naš kolega Igor Karuza održao je odlično predavanje pod nazivom „DHMZ centralna integracijska platforma – CIP (402)“, gdje je prisutnima predstavio centralnu integracijsku platformu koja služi kao jedinstvena točka za pristup heterogenim izvorima meteoroloških podataka.  

Naš IGEA tim podržao je kolegu Igora na izvrsnoj prezentaciji, za koju je i sam napisao da je više od dvije godine rada sažeto u svega 45 minuta.

CIP je centralna integracijska platforma koja služi kao jedinstvena točka za pristup heterogenim izvorima meteoroloških podataka.

Pristup podacima je pojednostavljen, a moguć je kroz standardna sučelja – korisničko i strojno, te je ovisi o pravima i statusu samih podataka koji mogu biti javni, vanjski ili podaci koje koriste interni korisnici.

Izvori podataka mogu biti: 

  • Prizemna mjerenja – koja se dijele na automatske meteorološke postaje, sustav klasičnih meteoroloških kišomjerskih ili klimatoloških postaja, te sustav mjerenja kvalitete zraka.
  • Visinska i daljinska mjerenja – instalirani uređaji poput mikrovalnog radiometra, sodara, lidara, rada ili sl.
  • Vanjski izvori – sateliti, crowdsourcing (pljusak.com), investitorske postaje (HEP, HAC…), atmosferska pražnjenja.
  • Numerički modeli – ALADIN – prognoze do 72 sata, INCA – analize i prognoze za prva 3 sata.
 
Za mjerenje podataka postoji najširi spektar podataka koji dolazi iz nekoliko sustava:
 
  • AMP: paketi se šalju unutar 10 minutnih mjerenja, te izmjereni podaci unutar jedne sekunde
  • SKMP: – manualno izmjereni podaci koji osobe zapisuju u bazu podataka
  • SMKZ: podaci se šalju o izmjerenoj kvaliteti zraka koji se prikupljaju na prostorno raspoređenim mjernim postajama.
 
Zadatak CIP portala je sve podatke koji su kratko opisani – prikazati uz pomoć GIS sustava, rasporediti ih putem različitih slojeva i smjestiti ih na onaj dio područja gdje lokacijski i pripadaju.
 
U tu svrhu moguće je odabrati one slojeve koji nas zanimaju, te pri tome koristiti određene alate i terminsku traku koja nam cijeli sustav stavlja u neki promatrani vremenski kontekst.
 
Sustav omogućava kombinirani tablično grafički pregled meteo-mjernih podataka, pri čemu se razlikuju tri opcije:
 
  • standardni
  • visinski
  • numerički modeli
 
CIP će također nuditi usluge za pravne subjekte – kao što su mogućnost preuzimanja podataka za odabrani terminski interval s jedne ili više odabranih meteo postaja, pri čemu je moguće odabrati automatsku, odgođenu isporuku ili putem osobe koja će pripremiti, obraditi i isporučiti tražene podatke. Postoji i proces vođen putem “čarobnjaka” u nekoliko koraka, koji omogućava strojnu isporuku podataka.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu politiku privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.