geodetski elaborati

Od rujna izrada geodetskih elaborata u potpunosti digitalizirana

SDGE, rješenje koje će geodetskim izvoditeljima pojednostaviti i ubrzati postupak provedbe digitalnih geodetskih elaborata, predstavljeno je danas u prostorima Državne geodetske uprave.

Svečano puštanje u rad Sustava digitalnog geodetskog elaborata otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja g. Predrag Štromar. Radom sustava doprinosi se ostvarenju mjera predviđenih Nacionalni programom reformi 2018., vezanih za jačanje konkurentnosti gospodarstva kroz unaprjeđenje sustava zemljišnih knjiga i katastra. Za Državnu geodetsku upravu SDGE rješenje je razvila i implementirala varaždinska tvrtka IGEA, članica IN2 grupe.

SDGE je aplikativno rješenje koje ovlaštenim geodetskim izvoditeljima omogućava potpunu podršku za pripremu digitalnog geodetskog elaborata (DGE) prateći cjelokupan proces od preuzimanja podataka početnog stanja u digitalnom GML formatu, pripreme i izrade geodetskog elaborata u digitalnom obliku do predaje geodetskog elaborata na pregled i potvrđivanje elektroničkim putem. SDGE je naprednim rješenjima povezan sa Zajedničkim informacijskim sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) i One Stop Shop (OSS) sustavom.

U skladu sa današnjim stanjem tehnologije i načelima interoperabilnosti, otvorenosti i skalabilne arhitekture, SDGE je web servisima povezan sa trenutno dostupnim vanjskim sustavima koji pružaju relevantne podatke, potvrde i procese i geodetskim izvoditeljima pojednostavljuje i ubrzava cjelokupan postupak izrade DGE. Uz standardne korake izrade elaborata mogu se izvršavati i popratni procesi kao kontrola kvalitete DKP-a i konverzija GML-a razmjenskog formata u DXF format.

Za više informacija posjetite stranice DGU, a ovdje je dostupan Sustav digitalnog geodetskog elaborata s pravom pristupa za gedetske izvoditelje ovlaštene za izradu geodetskih elaborata.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn