IGEA sudjelovala na 14. danima infrastruktura prostornih podataka

Prošli tjedan naš IGEA tim sudjelovao je na, 14-tim po redu, Danima IPP-a (Dani infrastruktura prostornih podataka), koja su privukla veliki interes publike, što pokazuje i broj okupljenih sudionika, njih više od 150.

Konferenciju, koja se održala u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, svečano je otvorio Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Dani IPP-a predstavljaju već tradicionalno mjesto okupljanja svih relevantnih sudionika iz ovog područja i odlično su mjesto za razmjenu znanja i konstruktivnih rasprava iz područja infrastrukture prostornih podataka. Svrha konferencije je doprinijeti i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka i dostizanje ciljeva propisanih Direktivom INSPIRE, a naši IGEA eksperti svojim znanjem doprinose jačanju ove zajednice.

Dokaz tome su predavanja koja su održali kolega Igor Karuza i kolegica Dora Kardum.

Igor Karuza na temu “Big Data – velike količine podataka koji dolaze iz različitih izvora”
Dora Kardum
 na temu “Implementacija WebGIS preglednika za VARKOM”

Igor Karuza, voditelj proizvoda, GIS operacija i razvoja IT rješenja izjavio je da je konferencija protekla u odličnom ozračju. Njegovo predavanje iako je bilo predviđeno za kraj dana, a kažu da najbolje stvari uvijek dolaze na kraju, privuklo je interes publike. U svom predavanju Igor je iznio iskustva rada prikupljanja velike količine podataka (Big Data) koji nam pristižu iz različitih izvora. Tu se susrećemo s brojim izazovima, u kojima na dnevnoj razini koordiniramo puno stvari, a i sam način optimizacije i organizacije sustava je od iznimne važnosti za pravilno funkcioniranje i normalan rad bez kasnijeg rizika da nešto nije kako treba.

Igoru je posebno bilo interesantno predavanje na temu „Podaci javnopravnih tijela u izradi prostornih planova nove generacije i eRežimi – novi modul Informacijskog sustava prostornog uređenja“, tema s kojom se i sam susreo u praksi prije desetak godina, pa je bilo interesantno osvježiti znanje i čuti u kom smjeru su se stvari od tada razvile.

„Interes za konferencijom bio je velik“, ističe Dora Kardum, voditelj projekta GIS operacija i razvoja IT rješenja, „bilo je mnoštvo zanimljivih tema ili tema od općeg interesa u svijetu prikaza infrastrukturnih podataka“. Dora je održala predavanje na temu implementacija WebGIS preglednika za potrebe komunalne tvrtke VARKOM d.d. iz Varaždina. Nadamo se da ćemo u budućnosti realizirati još takvih i sličnih projekata.

Ujedno je i Jarmila Pezo, izvršna direktorica Sektora gospodarstva, poslovnih i prostornih informacijskih sustava, IN2 grupe i direktorica IGEE, sudjelovala u interesantnoj panel raspravi na temu: “Utjecaj novih trendova u području podataka na razvoj NIPP-a”, u društvu odličnih sugovornika.

Jarmila je posebno istaknula važnost sudjelovanja na ovakvim skupovima, gdje se postavljaju temelji razvoja infrastrukturnih prostornih podataka budućnosti

Zahvaljujemo organizatoru, #DGU Državnoj geodetskoj upravi, na pozivu i – vidimo se iduće godine! Više informacija moguće je pročitati na IN2 webu, a ovo je samo mali djelić atnosfere koje je valadala među sudionicima i predavačima.

 
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn