Portal GeoHrvatska: Sada svatko može lako pronaći, razumjeti i koristiti prostorne podatke

U sklopu Dana infrastruktura prostornih podataka svečano je predstavljen portal GeoHrvatska na kojem je u suradnji s Državnom geodetskom upravom radio stručni GIS tim tvrtke IGEA, članice IN2 grupe.

Kao nacionalna kontaktna točka za INSPIRE u RH, Državna geodetska uprava je odgovorna za vođenje, uspostavu i provedbu Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP). Uspostava i razvoj NIPP-a u proteklom razdoblju primarno je bila usmjerena na proizvođače prostornih podataka, odnosno subjekte NIPP-a te ostale profesionalne korisnike ove vrste podataka. Tu je Državna geodetska uprava prepoznala dodatnu potrebu za educiranjem i upoznavanjem građana, krajnjih korisnika prostornih podataka, s NIPP-om. Kako bi to učinili, razvijen je portal GeoHrvatska. Novorazvijeni portal omogućuje da svi građani jednostavno i intuitivno pronađu, razumiju i koriste prostorne podatke, čime je vizija NIPP-a i praktično realizirana.

Portal GeoHrvatska omogućava korisniku da uz pomoć svoje lokacije upozna i istraži prostor koji ga okružuje te ga samim time kvalitetnije iskoristi. Uz pomoć aplikacije te sukladno odabranim temama – Kvaliteta okoline, Zemljište, Priroda oko mene, Slobodno vrijeme, Područja pod zaštitom, Onečišćenja u blizini te trenutnoj lokaciji – svatko može vidjeti npr. kvalitetu zraka, razinu izmjerene buke, raspored odašiljača mobilnih operatera i ostale izuzetno vrijedne prostorne podatke koji su ujedno i službeni podaci subjekata NIPP-a.

IGEA dugi niz godina s DGU surađuje na različitim projektima i unapređenju korištenja prostornih podataka. U Geoportal NIPP-a također je utkano iskustvo Igeinih GIS-ovaca, a GeoHrvatska je nastala iz njega kao još jedan korak u unaprjeđenju korištenja prostornih podataka. Krajnji cilj je što više subjekata i njihovih zanimljivih podataka uklopiti u portal GeoHrvatska i omogućiti mu da raste, postane još zanimljiviji, kvalitetniji i korisniji za velik broj različitih korisnika, odnosno uključiti sve prostorne podatke Republike Hrvatske i učiniti ih dostupne građanima.

Facebook
Twitter
LinkedIn