RJEŠENJA

Obrtni registar

Sustav Obrtnog registra, izrađen za potrebe Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koristi se kao jedinstveno rješenje od 1996. godine. Sustav je nadograđivan kroz godine i trenutno se sastoji od uredske aplikacije, administratorske i help desk aplikacije, pretraživača obrtnog registra na Internetu (http://or.minpo.hr), servisa za osnivanje obrta i prijavu promjena putem Interneta (https://e-obrt.minpo.hr), aplikacija za evidenciju domaćih radinosti i sporednih zanimanja, automatiziranog servisa za razmjenu podataka s vanjskim institucijama.

Sustav je implementiran na Linux platformi na serverskoj strani, a Windows na klijentskoj, dok je korištena baza podataka Oracle 10g.

Arhitektura sustava je troslojna, a sastoji se od središnje baze i WEB aplikacije putem kojih se vrši unos, obrada i pohrana podataka u bazu, iz oko 120 ureda državne uprave i njihovih ispostava, putem VPN mreže. Aplikacija za vođenje obrtnog registra jedna je od najmodernijih aplikacija u sklopu državne uprave.

Središnji obrtni registar na Internetu je web aplikacija dostupna javnosti putem Interneta za pretraživanje i javno prikazivanje podataka o obrtima registriranim u RH. Kao važnu karakteristiku ove aplikacije izdvajamo mogućnost pregleda i ispisa neslužbene verzije Izvatka iz obrtnog registra, koju koriste mnoge državne i financijske institucije, ali i privatni sektor.

Evidencije domaćih radinosti i sporednih zanimanja su aplikacije za vođenje informacija i izdavanje službenih dokumenata koji se vežu uz oblike poslovanja koji su propisani novim Zakonom o obrtu, a zovu se domaće radinosti i sporedna zanimanja.

Kao dio sustava obrtnog registra uspostavljen je i automatizirani sustav za razmjenu podataka između Ministarstva i institucija koje takve podatke koriste.

      

 

KONTAKT:
Mladen Trbojević

mladen.trbojevic@igea.hr
tel:  +385 42 556 726
fax: +385 42 556 701