TEHNOLOGIJA

JAVA - TEHNOLOŠKA PLATFORMA

Java razvojna platforma je danas najpopularnija razvojna platforma za široku primjenu u razvoju informacijskih sustava. Java platforma koristi se za razvoj širokog raspona programskih rješenja, od serverskih aplikacija, desktop aplikacija, web aplikacija do aplikacija za mobilne uređaje pa čak i pametne kartice. Java platforma dostupna je za većinu današnjih operacijskih sustava (Windows, Unis, Linux, Mac) i potpuno je prenosiva između njih.

Java tehnologije predstavljaju skup tehnologija koje se temelje na Java Virtual Machine-u, a tijekom vremena je razvijen jako velik broj tehnologija za različita područja primjene.

Java SE (Standard Edition) predstavlja jezgru Java platforme i sadrži osnovne tehnologije za razvoj najrazličitijih tipova aplikacija. Sadrži podršku za razvoj GUI desktop aplikacija, pristup relacijskim bazama podataka, udaljeno pozivanje procedura, sigurnost, automatiziranu distribuciju aplikacija na klijentska računala preko interneta, udaljeni nadzor aplikacija.

Java EE (Enterprise Edition) čini nadgradnju Java SE platforme i služi za razvoj, stavljanje u produkciju i nadzor kompleksnih višeslojnih aplikacija. Sadrži podršku za razvoj web-baziranih aplikacija, web servisa, pristupanje raznim legacy servisima, asinkronu razmjenu poruka.

Java ME (Micro Edition) je okruženje za razvoj aplikacija za razne uređaje (mobilni telefoni, PDA uređaji, embedded uređaji...), a čini podskup funkcionalnosti Java SE platforme. Omogućuje razvoj online i offline aplikacija na tim uređajima, a podržava široku paletu uređaja različitih mogućnosti.

Razvojni tim IGEA-e ima višegodišnje iskustvo u navedenim tehnologijama i uspješno ga primjenjuje u razvoju informacijskih sustava.

Više o Java tehnologiji možete pronaći na web stranici: www.java.com